silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Riječ je o mom psu koji je star 3 god. i mješanac je pudlice. Prije 3 dana počela sam primjećivati gubitak dlake na jednom dijelu. Da li je to opasno? Šta mogu poduzeti? Vidno je na slici... Unaprijed vam hvala na odgovoru. Jako sam zabrinuta. Lijep pozdrav! Jelena

O: Svrbež po leđima, osobito prema zadnjem dijelu, oko repa i slabina, vrlo često nam može biti znak da pas ima problema sa analnim žlijezdama.

Jedan do dva centimetra od analnog otvora nalaze se mirisne vrAećice u kojima se sakuplja sekret analnih žlijezda, koji se odvodnim kanalićima izlijeva u trenutku defekacije u rektum (završni dio debelog crijeva). Sekret analnih žlijezda služi psima za obilježavanje teritorija na kojem se nalaze te kao vrsta međusobne komunikacije. Uslijed mekane stolice ili proljeva izostaje pritisak izmeta na analne vrećice pa sekret zaostaje u vrećicama, gruša se te začepljuje izvodne kanale. U tom slučaju sekret predstavlja idealan medij za razvoj bakterija, što rezultira upalom, koja se često komplicira gnojenjem i resorpcijom takvog sadržaja iz vrećica.

Nerijetko se to stanje  ponavlja  i nakon terapije.

Zbog zaostajanja sadržaja vrećice se povećavaju, oko analnog otvora vidimo izbočenje kože, nastaje jak svrbež i bolna osjetljivost područja oko čmara. Pas postaje nervozan, maše repom ili drži rep spušten, često se dešava da struže čmarom po zemlji (zbog svrbeža), a područje oko njega grize zubima ili liže. Svrbež se može javiti i na drugim djelovima tijela, kao svrbež uški te upala vanjskog ili srednjeg uha.

Problem  upale nastaje prvenstveno kod predisponiranih pasa, ali neke pasmine su sklonije tom problemu, kao npr. pekinezeri, shih-tzu, njemački ovčari, rottweileri, bernski planinski psi itd. Problematični su psi koji imaju anatomsku sklonost u obliku duplikature na izlaznom otvoru vrećice, duge kanale ili velike vrećice pa je na taj način i otežan izlazak sadržaja iz samih vrećica. Sadržaj se nakuplja, fermentira i posljedica je  upala, koja može biti lokalna ili može prerasti u opću alergijsku reakciju. Najblaža reakcija na prepune vrećice je obično "vožnja na guzi", kada pas na taj način pokušava riješiti problem.

Budući da ljeti toplo i vlažno vrijeme pogoduje stvaranju upalnog procesa , zbog brze fermentacije sadržaja, preporučljivo je posjetiti veterinara koji će poduzeti ispiranje vrećica i liječenje. Ponekad kad znamo da pas ima sklonost nakupljanju sadržaja u anlanim vrećicama, već u proljeće se preporuča preventivno istisnuti žlijezde i isprati sadržaj.

Osim analnih žlijezdi velik problem u ovo doba godine predstavljaju i vanjski nametnici, a najčešće buhe koje svojim ugrizima često izazivaju alergijske dermatitise.

Opširnije o tome možete pročitati u prijašnjim odgovorima mojih kolega, pod sljedećim naslovima:

Osjetljiva koža psa, svrbež i krastice - upala, alergija na ugriz buhe ili drugi alergen / Dermatološka dijagnostika i tretiranje

Učinkovito tretiranje protiv buha

OZNAKE: